Menu

Domowe produkty są coraz popularniejsze na weselach. Chcesz rozpocząć własną produkcję sera na wesele? Sprawdź, co musisz wiedzieć!

0 Comment


Lekarze, dietetycy oraz inni eksperci żywienia coraz częściej alarmują, że w serach znajdują się szkodliwe dla zdrowia substancje i odradzają ich spożywanie. Sery jednak są same w sobie bardzo zdrowe i potrzebne organizmowi – to ich komercyjna produkcja sprawia, że są szkodliwe. Alternatywą jest własna produkcja serów, którą można rozpocząć w swoim domu. Ile trwa i co jest potrzebne do własnoręcznego wytwarzania serów?

Dlaczego warto robić sery samodzielnie?

Tak jak pisaliśmy wcześniej, większość serów dostępnych w sklepach zawiera wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. Organizm człowieka potrzebuje jednak białka w różnej postaci. Poza tym sery w swojej pierwotnej postaci są nie tylko zdrowe, ale również przepyszne. Ciężko byłoby tak nagle wyeliminować je ze swojego jadłospisu. Dlatego coraz więcej osób zaczyna własną produkcję serów w swoim domu (podobnie zresztą, jak piwa, wina i cydru oraz wędzonych wędlin i kiełbas). Daje to ogromną satysfakcję i mnóstwo pysznego sera.

Jak wygląda wytwarzanie sera w domu?

Jednym z najczęściej wytwarzanych serów jest ten szwajcarski z dziurami. Jest to ser podpuszczkowy i dojrzewający. Przy produkcji każdego sera należy zachować odpowiednią higienę nie tylko podczas obróbki mleka, ale również dojrzewania sera.

Wytworzenie sera w domowych warunkach nie jest trudne, w zależności od przepisu zajmuje maksymalnie kilka godzin. Czasem ser musi dojrzeć w odpowiednich warunkach, jednak są takie gatunki, które można spożywać w krótkim czasie od jego przygotowania.

Zestaw do robienia sera

Możesz kupować wszystkie elementy sprzętu oddzielnie, jednak będzie to dużo bardziej wymagające i kosztowne rozwiązanie. Dlatego internetowe sklepy poświęcone serowarstwu oferują najczęściej gotowe zestawy do robienia sera.

Przy domowej produkcji sera przyda Ci się również prasa do sera. Dzięki niej nadasz serowi odpowiedni kształt i wyciśniesz z niego niepotrzebną ilość serwatki. Z surowców będziesz musiał się zaopatrzyć w mleko, bakterie do jogurtu i sera oraz podpuszczki.

Mając to wszystko, wystarczy, że znajdziesz dobry przepis i możesz zacząć produkcję własnego, zdrowego sera!