Menu

Kulinarne (poślubne) podróże po Francji

0 Comment


Podróżować można w różny sposób, można wybierać jako temat przewodni miejsca, w których byli znani ludzie, można wytyczać swoje trasy śladem dużych miast czy przeciwnie – pomników przyrody, można odbywać wojaże śladem historycznych wydarzeń, czy nowoczesnych dzieł sztuki. Gdy jedni chcą odkrywać nieznane i nigdzie nie opisane miejsca, inni korzystają z rankingów tworzonych przez znane podróżnicze magazyny. Jest wiele sposobów, aby wytyczać swoje kulinarne trasy, jednym z takich sposobów może być chęć poznania kuchni danego kraju.

Podobnie jak Polska podzielona jest na regiony i każda regionalna kuchnia ma coś do zaoferowania tak i inne kraje choć szczycą się narodowymi potrawami jak Włosi pizzą czy Szwajcarzy foundue, to jednak każdy kraj ma także swoje regiony, w których każdy ma do zaoferowania podróżnikom ciekawe doznania smakowe.

Nie inaczej jest w tym względzie również w kraju nad Loarą i Sekwaną, gdzie obok żabich udek i ślimaków można spróbować wielu ciekawych przysmaków.

W Marsylii warto skosztować znanej na cały świat bouillabaisse, czyli zupy rybnej przygotowywanej z różnych gatunków ryb morskich.

W Normandii i Bretanii koniecznie trzeba spróbować potjevlesh, czyli gulaszu gotowanego z różnych rodzajów mięsa. Jest to typowo flamandzka potrawa. W Bretanii warto także zjeść homara, bowiem tamtejsza kuchnia słynie z ich przygotowania.

Burgundia to region, w którym koniecznie trzeba spróbować tamtejszego wina a także escargots de bourgogne, czyli ślimaków w winie.

Jeśli sądziliście, że Francuzi brzydzą się kiszoną kapustę to znaczy, że nigdy nie byliście w Alzacji, tam bowiem jest ona niemal równie popularna jak w naszym kraju.

W Lotaryngii należy spróbować quiche lorraine, czyli rodzaju tarty z jajkami i szynką.

A wracając z dalekich wypraw po Francji i lądując na lotnisku w Pyrzowicach warto odkryć jeszcze jedną tajemnicę kulinarną, tym razem regionalnej kuchni polskiej i zajrzeć do tej restauracji – atmosfera.eu, by skosztować regionalnej kuchni śląskiej.