Menu

Przykładowe menu weselne

0 Comment


Chyba każdy kojarzy menu weselne standardowo z rosołem,ziemniakami, mięsem (najczęściej de voille) i surówkami na danie główne. Potem przeważnie zdarzały się barszcze, strogonow, paszteciki, czasem bigos. Są to typowe potrawy weselne, do których jednak każdy ma sentyment. Moda jednak się zmienia i jak najbardziej można menu weselne modyfikować. Poniżej przedstawimy klasyczne menu, które mimo wszystko nadal obowiązuje i jest często przez Parę Młodą wybierane oraz menu inne, bardziej nowoczesne.

Menu I

Danie główne

Rosół

Ziemniaki, schab ze śliwką w sosie własnym, zestaw surówek

Deser

Lody z owocami i bitą śmietaną

Pierwsze danie ciepłe

Kluski śląskie ze zrazem i czerwoną kapustą

Drugie danie ciepłe

Strogonow z pieczywem

Trzecie danie ciepłe

Barszcz czerwony z krokietem

Menu II

Danie główne

Krem pomidorowo-paprykowy z serem mozzarella

Łódeczki ziemniaczane, schab w sosie kurkowym, zestaw surówek

Deser

Tiramisu

Pierwsze danie ciepłe

Brizol wieprzowy podany z cebulką i buraczkami

Drugie danie ciepłe

Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym

Trzecie danie ciepłe

Zupa gulaszowa